Website CMS systeem

Wanneer een CMS (Wordpress, Drupal, Joomla, ..) te gebruiken?

Wat is een CMS?

CMS staat voor 'Content Management System'. Een CMS is een applicatie die het mogelijk maakt om op - relatief - eenvoudige wijze een internetsite of intranet te beheren. Met een CMS kan een gebruiker zelf, zonder hulp van een websitebouwer, teksten wijzigen, pagina's toevoegen en/of afbeeldingen plaatsen op zijn site, bijvoorbeeld met een WYSIWYG-editor.

Een CMS is met name geschikt voor websites die regelmatig geactualiseerd moeten worden. Voorbeelden hiervan zijn nieuwssites, weblogs of de website van een makelaar.

Wat zijn de populairste CMS'en?

Het huidige populairste CMS systeem is Wordpress. De rest van de top-3 bestaat uit Drupal en Joomla.

WordPress is een gratis stukje software dat oorspronkelijk werd ontworpen voor het maken van blogs, en nu aangepast is om allerlei soorten websites te maken. Het wordt gebruikt op meer dan 50 miljoen websites wat overeenkomt met ongeveer 5% van de top 10.000 sites.

Volgens een studie uit 2010 is de verdeling als volgt:

 • Geen CMS
 • Wordpress
 • Drupal
 • Joomla
 • Ander CMS


Veiligheid van een CMS systeem

Wordpress-Security

Omdat Wordpress en ander CMS systemen gebruikt worden om miljoenen websites te maken, zijn deze websites uiteraard een voor de hand liggende doelwit voor hackers. Als een hacker een kwetsbaarheid in één systeem kan vinden, is het waarschijnlijk dat deze kwetsbaarheid ook bestaat op alle andere wesbites. Zodra een website is gehackt, kan het uitzonderlijk moeilijk zijn om dit op te lossen.

Uiteraard is elke website op het internet tot op zekere hoogte kwetsbaar voor hackers; Echter, het hebben van een website op maat betekent dat een hacker tijd en moeite dient te spenderen om uw website in het bijzonder te testen en te hacken. Het verschil met een WordPress gebaseerde website is dat de hacker zich kan richten op miljoenen websites in één keer. Een betere investering van zijn tijd & moeite!

Een bijkomend – en veel vergeten – gevolg van een gehackte website is echter dat je website kan verwijderd worden uit de Google-Database (en dus niet meer kan gevonden worden!). Dit kan jaren van inspanning in één klap teniet doen!

Dat het geen randfenomeen betreft maken deze bekende voorbeelden wel uiterst duidelijk:

 • De ‘Panama Papers’-lek in 2016 waarbij 11.5 miljoen documenten inzake bedrijven in Panama werden gelekt, werd mogelijk gemaakt door een fout in een Wordpress Plugin (bron)
 • In 2014 werden 50.000 websites gehacked door een fout in een Wordpress-Plugin (bron)
 • Een fout in de populaire ‘Revolution Slider’ Plugin van Wordpress zorgde dat 100.000 Wordpress websites werde gehacked (bron).
 • Een recente studie wees uit dat 20% van de top-50 Wordpress plugins kwetsbaar zijn en dat er ongeveer 8.000.000 kwetsbare plugins werden gedownload, en dit zonder dat de webmasters hiervan op de hoogte zijn (bron).
 • Het Drupal CMS systeem zelf bevatte in 2014 een fout dewelke 12.000.000 websites kwetsbaar maakte voor een hacking aanval (bron)
 • Een fout in een e-commerce plugin van Joomla zette voor 3.500.000 e-shops de deur open om gehackt te worden (bron)

Search Engine Optimalization

Er zijn tal van SEO plugins voor WordPress, en door een goede plugin te kiezen kan je zeker een bepaald niveau van optimalisatie bereiken. Echter, de fijne controle die je krijgt met een custom website - en dus volledige zoekmachine optimalisatie - is niet mogelijk met gestandardiseerde plugins.

Onze tip: de Yoast WordPress SEO plugin en de All in One SEO Pack plugin bieden een deftige basis on-page SEO.

Snelheid

De snelheid van een website beïnvloedt de SEO en uiteraard ook de algemene gebruikerservaring. Door het gebruik van WordPress templates is Wordpress geschikt voor verschillende soorten van websites wat maakt dat veel stndaard features vaak ongebruikt blijven maar wel in de code zitten. Dit maakt de code vaak zeer 'opgeblazen'. Dit betekent dan weer dat je webserver bij het verwerken van de code meer tijd nodg heeft om je website op het scherm van je bezoeker te tonen.

 • Een snellere site zal uw conversies verhogen;
 • Een snellere site beinvloedt je positie in Google;
 • Een snellere site betekent een betere ervaring voor uw klanten en website bezoekers